Vilabella

Vilabella és un municipi situat a la part meridional de la comarca de l'Alt Camp, prop del riu Gaià.

Índex
  1. Esdeveniments destacats
  2. Origen, entorn i història
  3. Com arribar-hi
  4. Dades d'interès

Esdeveniments destacats

Origen, entorn i història

Parlar de Vilabella és parlar de paisatge de vinya, d’ametllers i d’oliveres, però també de boscos i molins a prop del riu Gaià, de masos, ara ja adormits, però que durant segles van omplir de vida el nostre terme, i de bona gent, acollidora i serena, que de vell antuvi han estimat i han conreat la terra.

Malgrat que s’han trobat indicis de vil·les romanes, l’origen de la vila és medieval. El testimoni de l’antiga Casa del Castell, el Portal de Sant Pere (s. XV), la trama urbana de la Vila Closa i les restes de l’Església Vella ens conformen un relat que podem descobrir tot passejant pels seus carrers.

Podem continuar caminant pel poble per conèixer la crònica dels fets més contemporanis, del
creixement de la vila dels segles XVIII i XIX, de la construcció de l’Església Nova, magnífica obra d’estil neoclàssic construïda al segle XIX amb la tenacitat i les mans de tots els vilatans, la Plaça del barri i l’antic Convent de les Dominiques, que conservant el seu caràcter, ha estat transformat en el Museu de Vilabella (Pinacoteca, Museu etnològic i Fòssils), gestionat per la Fundació Mossèn Comamala i per l’Ajuntament de Vilabella.

Alguns historiadors creuen que el seu origen va ser una vil·la romana. El nom del seu amo anomenat Abellus hauria quedat en el topònim Vila Abellus, si bé està documentat al segle xi com Villam Abella.

Si finalment et decideixes a fer un tomb pel terme, tens l’oportunitat de passejar entre vinyes fins al Gaià, on la seva fressa ens parlarà d’escaramusses entre carlins i lliberals, del progrés serè del ferrocarril amb una construcció impressionant: els 7 Ponts, d’antics molins medievals o de restes fossilitzades d’un antic oceà.

Com arribar-hi

Dades d'interès

Població total746 habitants (2018)
Densitat de població40,99 hab/km2
Superfície73 km2
ComarcaAlt Camp
VegueriaCamp de Tarragona
ProvínciaTarragona
Altitut254 m
Codi postal43886
Subir

Aquí utilitzem cookies: ho acceptes? Veure més